Vad skall man göra?

Jag vet inte vad man skall göra; här går livet och inget roligt får man ha!

Idag t ex gick jag till jobbet.

Det är inget jag skulle ha gjort om inte omständigheterna hade övertalat mig med sina iskalla hot om löneavdrag och anklagande tal om svikande av plikt och tagande av ansvar. Egentligen hade jag ju kunnat göra saker som skulle ha fått mig på mycket bättre humör och kanske även gjort mig till en bättre människa. Jag skulle kunna ha varit cool och avslappnad nu och redo för en ledig helg. Nu har jag fortfarande dagens alla små eländen i färskt minne och hjärnan rör sig runt, runt. Jag älskar när hjärnan är alldeles stilla och inte gör något alls. När hjärnan vilar kan också jag vila.

Jag menar, det är ju inte som om jag behöver ha hjärnan till något egentligen. Jag måste inte tänka ut en massa strategier för att överleva, jag måste inte lösa matematiska problem, jag behöver inte fundera på om gud gillar mig eller inte, jag räknar inte kalorier, jag behöver inte tänka på att uppföra mig och jag har inte ett jobb där jag måste gå på möten och sitta och lyssna på irriterande människor.

Min hjärna mår egentligen bara bra när den inte används.

Men vad gör den när den inte används? Skickar den signaler av välmående till min kropp? Då gör den väl något? Borde man ha ett snack med sin hjärna, be den rycka upp sig något? Skall man bara låta den vara i fred?

Jag låter den vara och sköta sig själv, som jag plägar.

Apropå jobbet och jag inte behöver sitta på möten och lyssna på irriterande människor, så har jag nyligen suttit på jobbmöten och lyssnat på irriterande människor.

Först var jag på Keolis huvudkontor på min egen fritid för att se vad de pysslade med. Man fick se radiocentralen där de tar hand om alla förtvivlade anrop från bussarna. Vidare vandrade jag omkring bland kontorsarbetarna och administratörerna. (Jag skrev ett inlägg i den andra bloggen och fick kritik för att jag kallade dem "kontorsråttor"…kanske borde jag inte gjort det. Råttor är ju väldigt livliga djur.)

Dagen efter var jag kallad på "medarbetarsamtal i grupp", vilket betyder "bortkastad dag" och "plågsamt elände" på vanlig svenska. Det var en fruktansvärd upplevelse med samtal, interaktion, ansträngda kaffepauser och bensträckare och mycket annat som var som att draga ut naglar med en tång.

Jag har förstått nu att jag inte har svårt att sitta still. (Caroline vet vad jag menar.) Men jag har svårt att sitta still i grupp. Jag har MYCKET svårt att sitta still med andra människor.

Att vandra gatan fram med andra människor går bra. Att se dem gå förbi på bussen fungerar fint. Att ignorera dem i offentliga samanhang, i allmänhet, är en konstart jag har anammat utav självbevarelsedrift.

MEN att sitta med dem på möte och vara tvungen att taga dem på allvar känns som en stor och inflammerad plåga.

Men allt detta är över och nu gäller andra problem.

Bland annat har mina uniformsbyxor blivit alltför trånga. Jag vet inte varför och det hände plötsligt. Jag satt där och körde och från den ena sekunden till den andra började byxorna spänna. Jag agerade blixtsnabbt och knäppte suckande upp  dem under den bylsiga koftan och funderade inte vidare.

Men nästa dag igen så infann sig problemet och jag fick åter knäppa upp de hämmande byxorna. Vad hade hänt här? Inte kan jag väl ha lagt på hullet? Jag som knappt äter? När fredagseftermiddagen kom så köpte jag ett sexpack öl för att fundera på saken. Nu sitter jag här med mysbyxor, ölburk och svällbuk och mår mycket bättre. Det är inte mig det är fel på utan byxorna som försöker stänga mig inne. Uniformer är 1984! Jag borde få köra i bekväma kläder!

Frank har tappat sin telefon och känner sig besvärad över detta. Han är inte förtvivlad. Han tjatar inte om en ny. Hans sociala liv havererar inte p g a detta. Han tar allting med sitt sedvanliga lugn och tar för givet att allting skall ordna sig.

Än så länge har han rätt, ty allt har ordnat sig för den pojken. I alla fall vad det gäller mobiltelefoner. I alla fall med hjälp av pappa och mamma. Och andra. Och resten av samhället.

Vad jag inte gillar är att hans förehavanden får min hjärna att anstränga sig. Allt han gör eller kanske gör, eller kanske kommer att göra, får mig att tänka och oroa mig. Min hjärna vill ha lugn och ro.

Frank bara flinar och fortsätter leva sitt liv. Som unga människor plägar göra.

Jag antar att detta är bra och väcker hjärnan. Men jobbigt är det.

Vad skall man göra? Kanske detta är det roliga man får ha?

I så fall ler jag.

 


Bussbloggen:

Insyn i företaget

 

Ibland kan det vara nyttigt att göra något annorlunda och inte bara gå fram och tillbaka som en zombie till jobbet. När man känner att ens rattande är oinspirerat och att inkörningarna till hållplatserna är oestetiska, då gäller det att bryta vardagen och göra något annat. Jag kände just så och passade på att ta chansen att ta en semesterdag och gå på studiebesök på Trafikledningen.

På min egen fritid!

(Att taga på sig uniform på en semesterdag, kändes först alldeles galet. Men efter några minuter kom jag över detta och, jag kan inte på något sätt påstå att det började kännas sexigt och fräckt, men det kändes i alla fall inte helt fel.)

Trafikledningen ligger i DN-skrapan där hela huvudkontoret ligger. Här blev vi nu informerade om radiotrafikens hemligheter och bjudna på bullar och tablettaskar med Keolis logotype.

Livet var en fest.

Vi fick träda i kommandocentralen och under beundrande tystnad åse de kommunikationens hjältar som hjälper oss fram när det blir problem. Här sitter de som har vyerna från ovan på sina skärmar och (det kanske viktigaste av allt!) de som har makten att gå in och bryta störande samtal på öppen kanal.

Vidare fick vi en allmän rundvandring bland de kontorsråttor administratörer och skrivbordsarbetare som rimligen får företaget att gå runt.

De såg fortfarande pigga och sunda ut men själv hade jag inte velat byta arbete med dem. Tänk att sitta still hela dagen! Bättre är att vara ute i en buss på stan…och sitta still hela dagen.

Men mitt grovhuggna sätt att tänka hade aldrig platsat inom administrationen. Där krävs subtilare förmågor i de högre sfärerna.

Själv ser jag företaget som ett skepp på väg över oceanen. När det skriks från fören att: "Vi håller på att köra på ett grund"! så svarar aktern att de skall sammankalla ett möte. När man då ropar från fören: "Jamen, det är ett jättestort grund! Enormt!" så svarar aktern oroat: "Oj. Det kanske är bäst vi organiserar en hel konferensdag!"

Men detta är endast för att jag beskådar allt ur en nedsjunken, dunkel synvinkel och har en simplistisk syn på organisationsteknik och administration. Men när jag såg de datortryckande människorna på huvudkontoret tänkte jag att: "snabb kommunikation mellan företags olika delar är svaret på allt. Om man roterade mellan olika arbetsuppgifter och fick en genomlyst insyn av hela organisationen från olika vinklar så…" sedan började jag tänka på en rolig hund på en film på facebook.

Idag har jag också lyckats slippa ifrån hederligt arbete genom att bli kallad på medarbetarsamtal. Det var ju inte vad jag hade tänkt mig på en torsdag innan trippel, men jag var kallad, utvald och beordrad så intet fanns att göra.

Här fick vi färska frukter, karameller och Keolispennor. Även om jag redan förfogar över en icke oansenlig samling av företagets pennor så tog jag en. Vi fick redan på att vi inte skulle gå ifrån hållplatsen för tidigt, vi fick företagets värdeord repeterade och dessutom analyserades de två senaste grädd-debaclen, inom koncernen.

Det visade sig att vissa finsmakare hade tagit sig före att först klaga på grädden på någon tårta (som jag aldrig såg röken av). Dagar senare serverades semlor, och då lät samma eller andra stämmor från företagets mest kräsna kännare av denna emulsion av mjölkfett, höra av sig igen. Dessa upprörda konnässörer hade kritiska synpunkter på gratissemlornas konsistens och allmänna smak. Grädden var inte OK!

Själv stod jag i yrsnön på Odenplan och slukade en stackars semla och jag tyckte den smakade gratis, nej, utmärkt menar jag.

Så moralen blir väl att högakta administrationen (ty det kunde varit du), aldrig avgå för tidigt och äta den grädde du blivit given. Ganska enkelt.

 
 
 
 

KOMMENTARER


  1. Tips, nästa gång du känner för att ta på dig uniformen en semesterdag, gör inte det..... eller ta en tur till Göteborg eller Mölndal så ska vi bjuda dig på riktiga semlor från Margaretas prisbelönta kollektion. 
    😄😄😄

    Gilla (1)  för 3 dagar sedan


  2. Alltid kul att läsa dina inlägg, jag var en av dessa kontorsråttor du passerade :)

    Gilla (0)  för 4 dagar sedan 

  3. Hahaaa , och de som klagade mest tryckte i sig 3 semlor .........
    Gratis är gott 😂😂😂

    Gilla (1)  för 7 dagar sedan

Visa fler inlägg