På balkongen

För en gångs skull är det molnfritt och värmt väder samma dag som jag är ledig. Jag har därför placerat mig på den inglasade balkongen. Där var det 33 grader varmt och på det hela taget outhärdligt. Dådkraftigt öppnade jag då de frånskjutbara dörrarna och fann att det genom gluggarna strömmade en behaglig bris som snabbt kylde ner min lilla veranda till bara het.

Jag satte på radion och läste tidningen och låtsades att jag var på solsemester i Grekland eller Italien. Värmen var lika och trafiken nedanför var livlig med mycket tutningar. Barnen borta på fotbollsplanen vid Vällingbyskolan skrek som om elden vore lös och fåglarna skränade. Gerta svarade inifrån vardagsrummet. TV:n stod på i bakgrunden och allt var ganska kaotiskt i öronen.

Allt jag behövde göra nu var att, i mitt huvud, byta ut Vällingbyvägen mot en trängre Italiensk stadsgata med flagnande husfasader på andra sidan. Bort med det lilla transformatorhuset och de maskrosinvaderade gräsmattorna. Av med det svenska snacket på P1 och på med en popkanal. Kanske en liten Taverna snett över gatan med låga priser och dålig service.

Senare skulle jag ta bussen ned till Kaanabadet som då istället skulle vara en fyrakilometers playa med svindyra serveringar, skaldjursrestauranger och tusentals solparasoll. Över det hela skulle det ligga en aptitlig doft av vitlök och avgaser.

Men Vällingby duger fint en sådan här dag.

Jag har läst ut boken om Erwin Sommer av Hans Fallada och det var en beklaglig historia. Stackars Erwin råkar duktigt illa ut och hamnar i fängelse och sedan på något slags tukthus eller sinnessjukhus, där han blir sittande för resten av livet. Hans firma tar frun över och gifter sig sedan med hans konkurrent och slår ihop firmorna.

Alltihop för att han började dricka sprit. Han smakade litet på en flaska vin i skafferiet och sedan eskalerade saker tills han försökte slå ihjäl sin fru och fick näsan avbiten i fängelset av sin hyresvärd som stulit hans matsilver och 5000 mark.

Han skrev den tydligen när han själv satt på nazistiskt sinnessjukhus och fick smuggla ut manuskriptet via besökare.

 

Visa fler inlägg