Julfågel

Här sitter vi på julafton och gör det vi brukar. Ja, inte Caroline då, ty hon vilar och det är knappast karaktäristiskt. Men Frank sitter vid sin dator och jag sitter vid min och bloggar. Gerta sitter i sin bur…varför heter det att fåglar sitter när de egentligen står på sina ben och greppar kring en pinne med tårna? Om en fågel verkligen satt skulle man ju vända på huvudet! Det finns förmodligen många anledningar till att fåglar inte utvecklat stolar, men en av dem är att de inte behöver några.

Jag skulle vilja se hur en stol för fåglar ser ut. Fåglar kan ligga och ruva, men när de reser sig sitter de! Fast kanske bara om de befinner sig på en pinne, om de är på marken står de kanske?

Fåglar går, definitivt, om de är på marken. Men om de stannar, står de då? Om de stannar och råka ställa sig på en pinne, sitter de då? Strutsar står ju, men de är så stora att man undrar vad som skulle hända om man försökte sätta dem på en pinne. Jag kan bara tänka mig hur bökigt det skulle bli. Tänk bara att få upp en fullvuxen svan i en björk! Det skulle vara en mardröm! Men jag kan inte sluta tänka på det.

En liten blåmes sitter ju på grenen. Även så en duva. "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron." "Jo, det satt uti allén, två små fåglar på en gren."

Kanske är det för att de har så korta ben? En uggla med tät fjäderdräkt ser ju nästan ut som om han är monterad på grangrenen. Men om man skulle säga till Caroline, som har ganska korta ben, att hon sitter och dammsuger så skulle hon tämligen säkert ta illa upp. Hon skulle börja näbba sig och stå i.

På tal om ruggugglor så var jag i Bredäng här om dagen. Där satt det, på en öde gångstig, så många skator att jag var tvungen att stanna och börja prata med dem. Det var nog 40 fåglar som satt där och hade gille. Jag kom för nära och lejonparten av dem lyfte och började flaxa omkring. Eftersom jag ändå är gammal och allmänt hållen för galen, frågade jag de kvardröjande exemplaren varför de satt där. De stirrade skräckslaget på mig och hoppade nervöst omkring. Jag harklade mig och väntade på ett svar men hemligheten förblev förborgad.

(En av de saker som är bra med att bli gammal är att man kan gå omkring på allmän plats och tala med fåglar utan att någon ringer polisen. Kanske ringer de mentalvården och skickar ambulans, men någon form av blåljusutryckning får man räkna med när man är ute bland folk och är en man av min betydelse.)

Nå, det blev ju inte mycket om julen men om ni gillar den så mycket kan ni ju titta på Jul med Ernst. Eller bara fira den.

Bara kom ihåg att Walt Disney grundade Julafton när han son, Jultomten, korsfestade med Jesus. Det blod som då rann är vår tids glögg!

Visa fler inlägg