På hugget. En djupdykning i film och kultur.

Jag gillar att dela in mina hajfilmer i två kategorier. Den första och minsta innehåller de filmer där de faktiskt har försökt gör en seriös film och allt inte bara blir marinbiologisk buskis. Där ingår det några skådespelare i ensemblen och hajen kanske är onaturligt stor eller intelligent men ändå…tänkbar.

Hit hör ju Jaws (Hajen) från 1975. Det är en BRA film.

Jodå, så är det!

Hajen två, tre och fyra duger väl också. Trean är jag litet tveksam till men den får gå.

The Reef. Australien. Baserad på en verklig händelse. Läskig.

Bait. Australien. Baserad på ren fantasi men ganska bra.

Den ANDRA kategorin verkar ändlös och där finns inga regler! Allt började med att jag köpte filmen "Mega shark vs Giant Octopus". I den hugger den stora hajen ner ett flygplan och jag tror att det var där jag blev fångad.

(Planet kanske flyger väl lågt för en 747 men hajen är också sällsynt spänstig!)

 

Sedan tittade jag på "Sharknado" på Netflix och blev överförtjust. Den behandlar det känsliga ämnet; tornados som suger upp tusentals hajar ur haver och låter dem regna ned över land där de genast anfaller alla människor de ser. Bland annat hugger de en tjej som sitter i en helikopter. (Låt vara att hon lutar sig ut en smula men ÄNDÅ!) Senare står en kille med motorsåg på marken och en stor haj kommer neddykande mot honom. Han låter sig slukas men sågar sig sedan ut genom magen med motorsågen och efter honom stapplar helikoptertjejen ut! Hon klarade sig, trots allt!

 

 

 

Efter detta var jag hopplöst förlorad och köpte genast "Sandsharks", om hajar som har lärt sig att simma genom sand och slukar ett helt beachparty. "Snowsharks" utspelar sig uppe i bergen och nu simmar hajarna genom snö och är samtidigt hämndlystna andar.

"Moby Dick" är en variant på valtemat fast med en gigantisk haj. "Sharktopus" handlar om en framforskad variant av haj som är hälften bläckfisk. Den rymmer från sina skötare och stort kaos utbryter.

"Shark Night" och "Malibu Shark Attack" köpte jag också. I "Ghost Shark" är hajen ett spöke och kan dyka upp överallt där det finns vatten. Jag lovar, i minsta vattenpöl! En flicka i bikini som under glad utrop tvättar en bil drar spökhajen hänsynslöst ned i en hink!

 

 

En herre känner sig törstig och tar ett glas vatten. Strax blir han kluven i tvenne delar av den allestädes närvarande hajuslingen. Ett glas vatten! Det är sant!

…eller, ja det är ju inte sant men ganska obehagligt ändå.

Nu kan ingenting stoppa mig. Jag måste se "Sharknado II" och "Mega Shark vs Mecha Shark". Tänk att det skulle ta mig så lång tid att upptäcka vad kultur var! Tänk om jag missat det! Jag säger bara: PUH!

I morgon är jag ledig och då kommer förmiddagen att gå åt till att titta på "Swamp Shark"…om en haj i ett träsk. Jag ser fram emot det mer än att flytta till någon bostadsrätt.

Hus och hem är bara viktigt för dem som ännu inte blivit bitna av Hajen!!

 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg